Sterren StarenMarisa's Mixtapes %vegan_studiomarisa_heutink

Sterren Staren

Sterren Staren

Elk jaar, zo rond 12 augustus, is er een spectaculaire show te zien, vol lichteffecten. Je hoeft hiervoor niet af te reizen naar een van de concerthallen die ons land telt, laat staan dat je een file moet trotseren om je auto te kunnen parkeren. De show is gratis toegankelijk en bij een heldere nacht heb je zelfs thuis front row seats. Het is de jaarlijkse Perseïdenzwerm, een intense sterrenregen waarbij tientallen vallende sterren per uur voor het blote oog zichtbaar zijn. Een great gig in the sky, om maar eens een songtitel van Pink Floyd te lenen.

Traditie

‘De meeste Perseïden ziet men vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden’, aldus het boekje van de plaatselijke sterrenwacht. Bof ik even dat ik buitenaf woon. Sinds ik vijf jaar geleden naar het platteland verhuisde, bekijk ik de meteorenmassa samen met de mensen die ook het geluk hebben op dit erf te wonen. Het is een traditie geworden. Een traditie waar ik jaarlijks enorm naar uitkijk.

Hemels stukje aarde

Statige, oude bomen omzomen een glooiend veld waarop alle boerderijen op het erf uitkijken. Dit is de locatie van ons atmosferisch avontuur. Een hemels stukje aarde voor ons alleen. Hier zijn is voor mij rijkdom ervaren. De avond begint met het bereiden van wat midnightsnacks. Daarna slaan we ons vijf sterrenkamp op en ontsteken het kampvuur. We vertellen elkaar sterke verhalen en proosten met iets anders sterks op het moment. Perfect in al zijn vergankelijkheid.

SterrenStaarSoundtrack

Als het vuur gedoofd is gaan we naar bed, hoofd uit de tent, ogen gericht op de noordoostelijke hemel, waar de sterren lijken te vallen uit sterrenbeeld Perseus. Om de sfeer van het nachtelijke schouwspel te verhogen, stel ik elk jaar een sterrenstaarsoundtrack samen. Platen met toepasselijke titels of sci-fi soundeffects alsof aliens je hun ufo in teleporteren, sla ik over. Dat geeft de ervaring een buitenaardse, vervreemdende sfeer, terwijl ik het juist fijn vindt dat zoiets buitengewoons onderdeel is van het echte leven. Daarom kies ik voor liedjes die het gevoel van een met sterren verlichte nacht verklanken: de knusheid, de verwondering, en het ontzag voor de wonderlijke show in dat mysterieuze heelal.

Mijn soundtrack kan je hier beluisteren.

Ik wens je een met vallende sterren bezaaide nacht toe. Al is het alleen maar omdat je bij het zien van een vallende ster natuurlijk een wens mag doen...

Check ook mijn DIY 5 sterren kamp post