Herfst, gadverdammeMarisa's Mixtapes %vegan_studiomarisa_heutink

Herfst, gadverdamme

Herfst, gadverdamme

Ik zet me vaak af tegen dingen waarop ik geen enkele invloed kan uitoefenen. Zaken die onveranderbaar zijn. Vaststaande feiten die ik te accepteren heb. Ik ben me bewust van de nutteloosheid van deze karaktertrek. Pure tijdsverspilling. Toch ben ik er maar wat druk mee. Meestal gaat het om triviale zaken. Zoals de herfst, het seizoen van de vergankelijkheid.

Manisch levensgenieten

Mijn vergeefse verzet begint op de eerste dag van de herfst door te vliegen naar een zonnig oord voor een flink potje manisch levensgenieten. Ik mis geen zonsopkomst. En geen zonsondergang. Ik beklim bergen, duik in diepe wateren, tracht zoveel mogelijk boeiende karakters te ontmoeten, eet op de mooiste locaties onder de sterrenhemel en dans tot in de vroege uren met blije, kleurrijke personages. En ik koop jurken, sandalen en strapless tops in aantallen die impliceren dat zowel de zomer als mijn leven oneindig zijn.

Opblaasbare flamingo’s

Na mijn terugkeer thuis leg ik me nog niet neer bij het einde van de zomer. Ik versier de tuin met opblaasbare flamingo’s, papieren ananassen en heaters die ik verkleed als palmboom en geef een zomerfeest. Ik neem de jassen aan van weifelende gasten, beloof dat ze na een paar drankjes de kou niet meer voelen en benadruk dat de hularokjes van stro niet bedoeld zijn om een kampvuur mee te ontsteken. Ik laat zomerse verzoekplaten door de nacht schallen. De persoon die November Rain aanvraagt, stuur ik naar huis.

Het is al herfst, idioot

Als ik de volgende ochtend in badpak naar het meertje achter het huis loop voor mijn dagelijkse zomerochtendduik, negeer ik de thermometer die slechts 11 graden aangeeft. Maar als een hevige herfstbui me tijdens het zwemmen overvalt en me nog natter regent, realiseer ik me dat het tijd is om de realiteit binnen te laten sijpelen. Het is al herfst, idioot. Synchroniseer jezelf met het nu of riskeer een blaasontsteking.

Naderende herfstdepressie

Als ik sta te ontdooien onder de hete douche, herinner ik me het theatrale moment van vorig jaar waarin ik een brief aan mijn toekomstige zelf schreef met daarin dingen die de herfst dragelijk en zowaar aangenaam maken. Alleen te openen bij een naderende herfstdepressie. Aangezien ik zojuist een traantje wegpinkte toen ik de felroze vakantielak van mijn teennagels verwijderde, lijkt me dit het uitgelezen moment.

Houthakken
Praag in de regen
Boeken verslinden voor (niet in) het haardvuur
Robin of Sherwood
Petrichor
Roosachtige appeltaart (recept snel op deze site)

Een wat mager lijstje, maar what the heck, het proberen waard. In de kapschuur hak ik blokken uit de stam van de boom uit de tuin die vorig jaar omwaaide tijdens de eerste herfststorm. Niet onprettig. Daarna ontsteek ik de haard, boek een weekendje Praag en kijk naar een aflevering van Robin of Sherwood, de betoverende 80s serie waarvoor Clannad de even betoverende soundtrack creëerde. Als de titeltrack aanzwelt, word ik overvallen door gevoelens van rust en iets dat lijkt op tevredenheid. Gadverdamme. Werkt het nu al? Ben ik zo makkelijk te paaien door die takkeherfst?

Zomerjurk

Na de lunch bak ik de taart van het lijstje. Roosachtige appeltaart. Reusachtig lekker. Als ik mezelf een derde stuk taart wil afsnijden, besluit ik dat deze overgave aan de herfst wel heel snel gaat. Ik blaas snel wat flamingo’s op en trek een nieuwe zomerjurk aan. Als ik nog een blok hout op het vuur gooi, is het er warm genoeg voor.

Ook even lekker sikkeneuren op het ritme van de regen? Check de nieuwe Marisa’s Mixtape!

Foto Credits: Femke Heutink