Energybites met mango, kokos en limoenzoet %vegan_studiomarisa_heutink

Energybites met mango, kokos en limoen

Energybites met mango, kokos en limoen

Ooit deelde ik een redactiekantoor met twee jonge vrouwen. In dit verhaal noem ik ze Ronnie en Klaske, maar eigenlijk heten ze Rianne en Kirsten. Slank en in vorm als ze waren (doch altijd op dieet want werkzaam in de media) aten ze de gehele werkdag vrijwel niets. Hun lunch bestond steevast uit een handje walnoten en een groot glas water. Niet gek dat ze elke dag rond 16.00 uur zin kregen in iets lekkers. Een behoefte die een ieder op geheel eigen wijze stilde. Ronnie zeulde vaak een grote, ritselende verpakking mee met daarop een afbeelding van iets dat in ongedroogde vorm ooit banaan moet zijn geweest. Hieruit toverde ze een legio aan kleinere zakjes, die ze ‘uitdeelzakjes’ noemde, maar nooit uitdeelde.

Mindful

Klaske voorkwam een appelflauwte meestal met een appel. Niet de meest verzadigende vrucht, maar volgens Klaske toch heel bevredigend, mits je ‘m mindful eet. In theorie: aandacht toevoegen aan het eetproces. In praktijk: aandacht trekken met het eetproces. Na de appel eerste enkele minuten bestudeerd te hebben vanuit diverse invalshoeken, besnuffelde Klaske het stuk fruit alsof ze het hemelse bouquet van een bloeiend lavendelveld in de Provence inademde. Vervolgens ging ze over tot het gefaseerd nuttigen van de appel. Na het nemen van drie kleine hapjes waarop ze tergend langzaam kauwde, legde Klaske de appel enkele minuten op de linkerbovenhoek van haar bureau, alvorens muisachtig doch mindful, verder te peuzelen.

Loszittende klapkaak

Nu moet je weten dat ik lijd aan een milde vorm van misofonie, een overgevoeligheid voor eetgeluiden. Ik zeg ‘lijd’ omdat misofonie een echte aandoening is die vele aspecten van het leven negatief kan beïnvloeden, maar bij mij valt het reuze mee. Daar waar andere misofonen een diepe haat voelen voor mensen die hoorbaar eten, gaat het bij mij niet verder dan het buitenzetten van mijn vader tijdens het kerstdiner vanwege zijn loszittende klapkaak en de twijfel om mijn vriend te verlaten vanwege de onuitstaanbare klokgeluiden die hij produceert als hij uit een fles drinkt. Meer niet.

Stille Snacks

Met de misofonie in je achterhoofd, zal je begrijpen dat de vier-uurtjes van Ronnie en Klaske voor mij een ware kwelling vormden. Ronnie die maar ritselende zakjes uit andere zakjes bleef toveren, alvorens acht porties gedroogde bananenschijfjes weg te knagen, en Klaske met haar resonerende mondholte en galmende appelkaken, moesten gestopt worden. Maar hoe? En toen, tijdens een ogenblik van hemeltergende wanhoop, kreeg ik plots een helder moment: stille snacks. Serene tussendoortjes waarin de dames Knabbel en Sabbel helemaal los konden gaan, zonder geluid te produceren. Uiteraard passend binnen hun noten-fruit-dieet, wilde ik er zeker van zijn dat mijn plan zou werken.

The Sound Of Silence

De volgende dag trakteerde ik voor het eerst op mijn zelfgemaakte energy bites: kleine balletjes bestaande uit gepureerd fruit, vijgen en gemalen noten, omhult met een laagje versnipperde kokos. Alle ingrediënten voor een geruisloos middagje collegialiteit. Het werkte. Hun kaken maalden en ik kon een speld horen vallen. The Sound of Silence. Dankjewel inspiratie. Dankjewel keukenmachine. En dankjewel Rianne en Kirsten voor jullie folterende doch inspirerende eetgeluiden.

Energybites met mango, kokos en limoenzoet %vegan_studiomarisa_heutink
Print Recipe
Energybites met mango, kokos en limoen
Deze energybites met mango, kokos en limoen zijn heerlijke tussendoortjes voor de bewuste eter die zin heeft in iets lekkers. Ook zeer geschikt als toetje.

Check voor andere allerlekkerste recepten studiomarisa.nl
Energybites met mango, kokos en limoenzoet %vegan_studiomarisa_heutink
Course Snack
Cuisine Vegan
Cook Time 15 minuten
Passive Time - -
Servings
bites
Ingrediënten
Course Snack
Cuisine Vegan
Cook Time 15 minuten
Passive Time - -
Servings
bites
Ingrediënten
Energybites met mango, kokos en limoenzoet %vegan_studiomarisa_heutink
Instructies
  1. Er zijn twee soorten gedroogde mangostukjes verkrijgbaar. Gebruik je gedroogde mango die taai is en op leer lijkt? Laat 5 minuten wellen in warm water. Daarna overtollig vocht eruit knijpen. Gebruik je gedroogde mango die nog zacht is? Deze hoef je niet te wellen.
  2. Doe alle noten in een keukenmachine en vermaal tot kleine stukjes
  3. Voeg de mango en ontpitte dadels toe en vermaal tot een soort kleverig deeg
  4. Voeg ten slotte de geraspte kokos en geraspte limoenschil toe en mix.
  5. Proef je mengsel. Wil je het zoeter, voeg dan extra dadels toe. Wil je een zure kick? Voeg een paar druppels limoensap toe.
  6. Check de textuur van je mengsel. Is het te vochtig? Voeg extra noten en kokos toe. Is het te droog? Voeg een beetje water of limoensap toe.
  7. Vorm kleine balletjes en rol ze door kokosrasp.
Opmerkingen

Enjoy!

Deel Recept
Energybites met mango, kokos en limoenzoet %vegan_studiomarisa_heutink